March
 

Welcome to the KatRiders.com forums.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact contact us.

Go Back   KatRiders.com > Service Department > Mechanics 101

Mechanics 101 Can't get it to run right? Find a trick to add HP?
From the first oil change to completely rebuilding the engine,
this is the place to talk about the heart of the beast!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-11-2005, 08:35 AM   #1
Paladin
Katrider
 
Paladin's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Arlington, Texas
Posts: 140

Default 96 GSX600F starting & running problems...

Ok, I now have a set of new problems with the Kat. I've recently adjusted the valves, replaced the air-filter with a new K&N, replaced Spark plugs, cleaned the carbs (Did not brake down fully) and replaced some of the O rings. I had an issue with the fuel leaking and the new O rings have stopped that.

New problem is in starting, its just works really hard to start and is not like it was before all of this. I pretty much have to use the choke to get it to start. I've used the choke in cold and times the bike has sat along time. In doing so now and with the choke wide open, it revs like crazy and sounds like I've opened the throtle on up. About scared my daughter to death when she heard it. I'd say it hits around 3,000 to 4,000 RPMS at this point. I close off the choke and it cuts down below 1,000 and wants to die. This starts the process of bliping the throtle and working on keeping it running.

Like I said, this is not like it was before at all. So she's warmed a bit and I give her some test rides. She doesn't seem to respond as well in some ways. Crawling at slow speeds in 2nd are not the same. I use to creep along in 2nd (good for bumper to bumper highway home trips) and keeping just the right amount of throtle & clutch along with balance. She does not handle like that and in those speeds acts like she wants to be in first or something.

When you blip the throtle the revs come up and go really slow down. She seems to idle a lot higher in gear as well about 2,000 rpms when I come to a stop. She just does not seem to drop right at times. When I stop and set her into neutral, the RPMs drop to about 1,500 at this point. So its like shes all over the place.

Any ideas on what I need to look at next? I've pretty much run my course and will have to look at a shop next if I can't figure this out. Use to be a little choke would start her and she would idle at least 1,000 and warm up from that point.
__________________
Paladin

1996 GSX 600 F
Katana
Paladin is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 08:53 AM   #2
SweetLou
Kat King
 
SweetLou's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Back in MN!
Posts: 11,596
eBay ID: KanOGixxer

September 05 KOTM

Default

Are there O rings in the fuel/air adjustment screws?
__________________
Kan-O-Gixxer!
-89 Gixxer 1100 Engine
-Stage 3 Jet Kit / KNN Pod Filters
-Ohlins Susupension
-Various Other Mods

SweetLou is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 09:24 AM   #3
Paladin
Katrider
 
Paladin's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Arlington, Texas
Posts: 140

Default

The O rings I replaced helped keep the floats in place. Before the bike would not start really at all. It had issues with Carbs 1 & 2 and I knew something was wrong. Next we saw gas flowing from the Air Vent hose that connects between 1 & 2. We broke them down and saw that the floats were really loose and would not stay well in place hung upside down. New O rings have fixed this problem, the leak is gone and in general the bike sounds better and seems to run using all 4 carbs now.

Problem is outlined above, real hard to start now and revs to high with the choke and dies with out it or revs real low. I'm just wondering if anyone else has had this problem and has a clue what I should try next. I don't know if this is a Carb problem, throtle problem, choke problem or combo of these. Thouught I'd run it by here for those working on Kats. If I can't figure it out, then it will be off to the shop next, just want to try and keep from paying an arm and a leg is all. I'm ok with a finger, perhaps part of a hand.

L8R,
Paladin is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 09:56 AM   #4
bonstrosity
Tank Slapper
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 303

Default

well when you put the choke on you will naturally rev higher due to the enriched mixture. One thing you could think about is since you did put the K and N filter on shouldn't you at least do a stage 1 jet kit due to the extra air running through the carbs? That could be a problem, once you take the choke off you're running very lean.
bonstrosity is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 12:51 PM   #5
Paladin
Katrider
 
Paladin's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Arlington, Texas
Posts: 140

Default

This is much more than normal choke revs. I know the difference and enough that something is not the same. I can see about sliding the old air filter back in and see what it does, I'm guess it will be the same. I just think I have a few more problems than just an air-filter. I did not think you had to go to a stage 1 jet kit just to use the K&N.
Paladin is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 07:17 PM   #6
bonstrosity
Tank Slapper
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 303

Default

All the kats I've seen though rev up to 4 grand when the choke is at full. Maybe they're all wrong. how did it respond b4 when you had the choke on?
bonstrosity is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2005, 07:22 PM   #7
Paladin
Katrider
 
Paladin's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Arlington, Texas
Posts: 140

Default

Not like that... not at all... pretty much the bike had a hard time starting, but with the choke, she would turn over and run. I'd say she ran around 2000 at this point and I could ease it on back off the choke and she would idle about 1000 and just run & warm up. After a bit that would come up and she would idle about 1500 at the most. This is nothing like that, its like a full gun it sound, just screaming like crazy an solid, so I drop the choke on back and it drops heavy an to the point it wants to die. So I'm think something with the carbs still, just not sure. I'm checking with some mechanics around here and hope they can figure it out. My hopes is its something simple. You get your new Carbs yet?
Paladin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

  KatRiders.com > Service Department > Mechanics 101

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting problems. _=YeaBoy=_ Mechanics 101 15 06-02-2010 09:47 PM
starting problems gt96stang Mechanics 101 7 05-11-2008 09:34 PM
Starting problems! Bigbobm11 Mechanics 101 10 08-27-2007 11:01 AM
problems starting a zx7 chinto Mechanics 101 8 05-09-2007 11:19 PM
GSX600F 1996 carb problems... Paladin Mechanics 101 8 05-08-2005 09:36 PM

All times are GMT -5. The time now is 03:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Katriders.com, Copyright ©2004 - 2018